Gedrag


Gedrag en Temperament:
De expressie, de belangrijkste factor, moet levendig en attent zijn. Hij is intelligent en heeft een zeer goed geheugen, is onstuimig, zelfverzekerd, waaks en moedig. Daarnaast kan hij ook koppig, hard, eigenwijs en wat vecht lustig zijn ten opzichte van andere soortgenoten.

De Kerry Blue Terriër is echter bovenal een echte terriër die te allen tijde zijn mannetje staat. Het is een zeer geharde hond die verondersteld wordt zowat alles aan te kunnen. Natuurlijk moet hij geschikt zijn voor terriër werk, dat wil zeggen ‘schadelijk’ wild kunnen grijpen en zo nodig doden. Dat betekent dat hij dassen, otters, ratten maar ook konijnen moet kunnen vangen.


De Kerry is nog steeds op en top een terriër met alle eigenschappen van dien. Hij is dan ook, zoals alle terriërs, zeer ‘game’ wat wil zeggen dat hij op iedere uitdaging van een andere hond ingaat. In de praktijk betekent dit, dat hij temperament vol is en snel aan het vechten kan slaan. Wie een Kerry Blue aanschaft kan dan ook niet verwachten dat hij een goedmoedige sul in huis haalt. Men zal altijd alert moeten zijn op confrontaties met andere dieren.


Toch verschilt de Kerry Blue van de kleinere Engelse terriërs door zijn veelzijdige bruikbaarheid. Op de Ierse boerderijen is het ras een manusje van alles. Hij bewaakt het huis, het vee en zijn mensen, speelt met de kinderen, haalt als een volleerde herdershond het vee uit de weide en gaat met de baas mee op jacht, waarbij hij ook goede diensten verricht bij het waterwerk.


De gevolgen van het ‘game’ zijn, kunnen in onze moderne tijd wel eens problemen opleveren. Vroeger was gameness een enorm voordeel, want het betekende voor de vele ‘gewone’ mensen die eigenlijk altijd arm waren, dat er wild op tafel kwam of verkocht kon worden. Maar ook dat de hond het ongedierte dat de oogst opat verdelgde, het kippenhok vrijhield van vossen enz. . Een aardig zakcentje viel er destijds ook te verdienen met het meten van de gameness van de honden in bijvoorbeeld honden gevechten. De boerenwoningen lagen vaak ver uit elkaar, dus de kans dat de hond veel vreemde honden (of  katten) tegenkwam en hen om zeep hielp was vrij klein. Aanleg voor vechten en jagen werd destijds gezien als een voordeel. In onze tijd kunnen deze in het ras verankerde eigenschappen echter wel eens problemen opleveren. We leven nu immers dicht op elkaar in een wereld vol honden, katten en andere dieren. De moderne Kerry Blue heeft wel wat van zijn scherpe kantjes verloren, maar toch is en blijft het een terriër. Overigens zijn en blijven de Kerriës voor hun eigen mensen aardige en betrouwbare huisgenoten en is het zeker niet zo, dat zij meer dan andere rassen geneigd zijn tot een machtsstrijd met hun mensen.


De Kerry Blue kan in zijn jeugd onderdanig zijn ten opzichte van andere honden. Als zij echter op (meestal) jong volwassen leeftijd bij een vechtpartij betrokken raken, lijkt er een knop te worden omgezet: Vechten is leuk… en je kunt het met alle honden doen… Om dit soort ‘conclusies’ te voorkomen, is het goed de hond van jongs af te wennen aan andere honden en hun gedrag. Daarnaast, en dit is misschien wel het belangrijkste, moet die eerste vechtpartij worden voorkomen! Bij de meeste terriërrassen vechten de teven net zo graag, sommigen zeggen zelfs met nog meer animo, dan de reuen. ‘Game zijn betekent ook erg moedig zijn en je vrij ongevoelig gedragen ten opzichte van  pijn.


Om de Kerry tot een prettige kameraad te maken waarmee je overal kunt komen, is het nodig hem goed te socialiseren. Vooral de juiste omgang met andere honden moet er al jong in gehamerd worden. Als het spel van de jonge hond te wild wordt en uit de hand dreigt te lopen, moet er worden ingegrepen voordat het tot een knokpartij komt. Deze eerste kennismaking met het vechten, moet er gewoon niet komen!


Voor meer informatie:


dutchbrand.kerryblue@gmail.com


Yolanthe Buurman


News Our Dogs Rasinfo Litters Pictures Linken Contact Trimsalon