Ontwikkelingsfases


Vegetatieve fase 0 tot 2 weken oud

Op dit moment zijn nog niet alle zintuigen ontwikkeld. Gehoorgangen en ogen zijn gesloten. Alleen de reuk- en tastzin gebruiken ze in deze fase. Deze fase is gericht op groeien, zo'n 90% slapen en de rest eten/drinken ze bij de moederhond. De pup kan geluid maken, bewegen, kop omhoog houden, kracht zetten met de achterpoten en melk trappelen met de voorpoten om de mekklieren te stimuleren.

Overgangsfase 2 - 3 weken oud

In deze weken gaan de ogen open en het kruipen maakt plaats voor het lopen. Ze gaan op onderzoek uit en leerprocessen worden nu meer aantoonbaar. Het is heel belangrijk en nuttig om de pups op te pakken, het maakt hen minder angstig en geeft hen zelfvertrouwen zodat ze beter bestand zijn tegen stress en problemen.

Vanaf de 13e dag gaan de ogen en de gehoorgangen open en vanaf de 17e dag ziet een pup. Rond de 20e dag komen de melktanden door.

Socialisatiefase 3 - 12 weken oud

In deze fase bestaat het gedrag van een pup voornamelijk uit het naderen en kwispelen. De pups beginnen in deze periode meer vast voedsel te eten. Na de 7e week ontstaat er een toenemende aarzeling ten opzichte van nieuwe prikkels en neemt de nestbinding af. Goed socialiseren is van levensbelang. De indrukken die de hond opdoet bij het socialiseren zijn bepalend voor de rest van zijn leven.

Met 8 weken is het verantwoord dat de pup naar hun nieuwe eigenaar gaat

Vanaf 8 weken zijn de puppies oud genoeg om op eigen pootjes te staan en kunnen ze naar hun nieuwe baasjes.

De pup krijgt een stamboom, afgegeven door Raad van Beheer, en een paspoort met gezondheidsverklaring van de dierenarts. De 1e ënting krijgen ze als ze 6 weken oud zijn, ze worden ontwormt op de 2e, 4e, 6e en 8e week. Ook worden ze gechipt door Raad van Beheer. De oren van een pup worden op het hoofd vast geplakt om zo goed mogelijk een typische Kerry uitdrukking te krijgen, de oren moeten wee nar +/- 2 weken los gemaakt worden.

De eigenaar krijgt voor de pup mee: een riem, zak voer, borstel en kam, met tevens een goede uitleg over hoe je de vacht het beste kunt onderhouden. Er wordt een afspraak gemaakt om de oren los te maken en eventueel nog een keer te plakken zo lang dat nodig is.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen.

Yolanthe Buuurman
dutchbrand.kerryblue@gmail.com

Dutch Brand's
Kerry Blue Terriërs